Vanliga frågor & tips


Här är några av de vanligaste frågorna (FAQ) vi fått från uthyrare. Nyttiga tips hittar du längre ned på sidan.

Vad kan jag ta i hyra?
En mycket vanlig fråga som är svår att besvara generellt. 11 proffsuthyrare fick prissätta ett halvdussin stugor i olika landsdelar utifrån bilder och beskrivning av den typ som finns i Hyrbo. Priserna varierade på flera objekt över 300%! Priserna på stugor i Hyrbo ligger från c:a 1500:- till drygt 20000:- per vecka under högsäsong. På SCB:s hemsida kan du hitta en utförlig inkvarteringsstatistik.

När du ska sätta pris så undersök vad priserna i din närhet ligger på, men prissätt inte utifrån något medelvärde. Avgörande faktorer är objektets läge, standard, utrustning, kommunikationer, säsong mm, men tänk även efter hur du ska marknadsföra, vilken beläggning du önskar och vilka kunder du helst vill se. Vissa områden är särskilt eftertraktade av utländska turister och kronan är nu lågt värderad. Sätt säsongpriser om du hyr ut under en längre tidsperiod. Utnyttja möjligheterna till sistaminuten-priser i Hyrbo om du vill ha en hög beläggning till bästa möjliga pris.

Hur kan annonsering vara gratis i Hyrbo?
Barbro Rasmussen
Vanliga annonser är gratis hos oss men märk att vi har avgiftsbelagda mervärdetjänster, till exempel onlinebokning. Vår filosofi är att ta betalt i förhållande till hur värdefull en tjänst är och vad den kostar att utveckla. Vanliga annonstjänster är så enkla att utveckla med modern teknik att vi kan bjuda på dem.

Vad är fördelarna med onlinebokning?
Fråga på semenarie i Hultsfred
Omkring klockan tio på kvällarna är det som mest med stugletare inne på nätet. Det syns i statistik från Hyrbo och från andra etablerade stugsajter. Då tar man sig tid att i lugn och ro planera resor och boka boende. Men ingen vill störa med frågor om vad som är ledigt och göra bokningar per telefon vid den tiden. Därför har de som har äkta onlinebokning av sina objekt en klar konkurrensfördel. Andra fördelar är att det blir omöjligt att råka ut för dubbelbokning, du slipper en del registreringsarbete, undviker missförstånd mm

Jag vill ha onlinebokningen i min egen hemsida, hur gör jag?
Stine Braun-Appelqvist, Bergkvara
Börja med att gå med i Hyrbo onlinebokning. Sedan lägger du in en eller några länkar kod i din hemsida. Mer behövs inte, men vill du snitsa till din onlinebokning kan du lägga till extra kod, vi hjälper dig gärna.

Kan jag annonsera med banner i Hyrbo?
Nej. Vi har bannlyst banners som vi anser drar uppmärksamheten från Hyrbo-annonserna.

Varför är det så många uppgifter att fylla i för nya objekt?
Det är bara några få identitets- och referensfält som är obligatoriska. Men kunden kan i Hyrbo söka med många bra, unika sökverktyg till exempel vår Sökassistent. Vill du att man ska hitta dina objekt snabbt med våra sökverktyg bör du noggrant fylla i så många fält du kan. Du kan också få automatisk översätting till tyska/engelska av de fält du fyllt i.

Hur många bilder kan jag lägga till på min annons?
barbro@marieholm.biggnet.se
Fem tillsammans med beskrivningen av ditt objekt. Men du kan lägga till en fil med hur många (och stora) bilder som helst i en broschyr som kunden kan skriva ut på begäran. Där kan du också länka in en videovisning – men ställ höga kvalitetskrav på den!

Jag vill använda sistaminuten-priser, hur gör jag?
Helena Stucki, AGO, Åre
Genom att gå med i Hyrbo onlinebokning eller bokningskalender kan du lägga in en automatisk sistaminuten-hantering för tidperioder som inte är bokade. Är du inte med i någon av dessa våra mervärdetjänster måste du hantera priserna manuellt.

Bör jag annonsera även på tyska och engelska i Hyrbo?
Wanja Frykdal, Västervik
Gör det, du når en mycket större publik. Mer än 50% av besökarna på Hyrbo är utländska gäster. Vi har gjort det enkelt för dig att annonsera på utländska språk eftersom vi har automatisk översättning av alla basuppgifter. En liten kommentar dock: har du annonser på utrikiska får du vara beredd på att det kan komma telefonsamtal på det språket

Kan ni hjälpa till med översättning till tyska/engelska och vad kostar det?
Maj Johansson
Det är gratis när det gäller basuppgifter (faciliteter, avstånd till aktiviteter mm). Vår uppbyggnad av databasen gör en automatisk översättning möjlig. Det enda du behöver göra själv är en kort annonsrubrik. Vill du därutöver ha egen annonstext i objektbeskrivningen (rekommenderas) kan vi vid behov förmedla kontakt med översättare som har branscherfarenhet.

Hur hög tillgänglighet är det på Hyrbo?
Tommy Nerstrand, Dalsland Fishing
Hyrbo finns på ett mycket säkert webbhotell i Linköping som garanterar en tillgänglighet av 99,7 % dagtid och 98,6 övrig tid. Därutöver kommer avbrott för vissa uppgraderingar som inte kan göras under drift. Sådana uppgraderingar sker i regel under lågtrafik och ligger vanligen under en timma i månaden.

 

Tips för stuguthyrare

 

Funderar du på att hyra ut så var ute i god tid! Ju tidigare du annonserar ju fler gäster får du. Här får du värdefulla tips för att börja hyra ut med lönsamhet.

Kolla denna allmäna beskrivning av Stugsajterna på Internet (pdf)

Annonsera på internet
Ingen annan kanal når så många så billigt. På Hyrbo (och några andra platser) annonserar du gratis, se vidare reklammöjligheter på nätet! (pdf)!

Annonsera för en bred marknad
I Hyrbo kan du enkelt annonsera även på tyska och engelska. Vill du inte skriva långa beskrivningar på dessa tungomål behöver du bara lägga in en annonsrubrik på respektive språk. Hyrbo översätter allt det väsenliga åt dig; såsom läge, vilken utrustning som finns och avstånd till olika faciliteter. Passa på, vi syns bra i Tyskland!

Annonsera med bilder
Att en bild säger mer än tusen ord gäller i högsta grad på internet. Många som söker stugor på nätet går helt enkelt förbi objekt som inte har någon bild. Se några fototips här (pdf)!

Ge aktuell information som är lätt att nå
Skapa förtroende hos kunden genom att han/hon kan lita på dina uppgifter. Registrera så många uppgifter i Hyrbo-fälten som möjligt och håll dem aktuella. Då hittar flera kunder just din stuga med de olika sökhjälpmedel som finns i Hyrbo.

Distribuera broschyrer utan tryck- och portokostnad
Skapa en broschyr som kunden själv kan skriva ut från din annons i Hyrbo. Här kan du lägga in och redigera hur mycket bilder och text du vill. Några exempel på enkla broschyrer du kan göra själv finns på Hyrbo demoobjekt till exempel ID 1. Klicka dels på Fler bilder, dels på Villkor mm. Möjligheten till broschyr är en plustjänst i Hyrbo.

Börja med onlinebokning
I Hyrbo kan du komplettera annonsen med onlinebokning och ge kunden möjlighet att boka när som helst, även när du inte är anträffbar. Alla stora förmedlare ger den här servicen. Om du inte vill att vem som helst ska ha alla bokningsmöjligheter kan du styra det i Hyrbo. Bokning online ger kunden möjlighet att söka vad som är ledigt. Det ger dig ungefär dubbelt så många besök till din annons. Det finns möjlighet till vecko- och dagbokning och du kan lägga in hur många säsongpriser du vill. Rätt pris på varje period ökar beläggning och lönsamhet.

Som du ser kan du marknadsföra din stuga på ett effektivt sätt utan kostnad. Se även hur Stockholm Skärgårdstugor (http://www.skargardsstugor.se) har lagt in onlinebokning i den egna hemsidan genom länkning till Hyrbo. Ett perfekt sätt att ge kunden full service men slippa dubbelarbete med underhåll på flera ställen på internet.