Goda råd till hyresgäster

Här får du hjälp att hitta och boka ditt drömnäste bland stugor, lägenheter och rum.

Svenska stugor håller ofta en hög standard. Kylskåp, microvågsugnar, diskmaskiner, färg-TV är inte ovanliga. Många hyresgäster föredrar välutrustade stugor nära havs- eller sjöstrand. Men många vill ha ett enkelt stugliv och njuta av bara fötter i daggvått gräs. Sill, färskpotatis och källarkall fil i en syrenberså kan bli sommarens höjdpunkt.

Tips
Vill du hålla nere själva boendekostnaden så sök dig från de mest etablerade områdena med kust- och sjölägen. De billiga fynden finns ofta vid sidan av de stora turistorterna. Lite lägre standard kan också göra en hel del på priset. Ett välskött utedass kan ha sin tjusning och en vecka utan el kan bli något unikt att berätta om för vännerna.

Tänk på detta när du hyr

» Bli överens med uthyraren om att det är Konsumentverkets och turistbranschens överenskommelser om avtal som gäller. Har uthyraren eget avtal, läs igenom det noga.

» Du ska ha en bekräftelse på bokningen.

» Betalar du inte eventuell anmälningsavgift i tid har uthyraren rätt att häva bokningen.

» Uppfylls inte löften eller har dubbelbokning skett har du rätt att få ersättning. Anser du att du inte fått din rätt kan du vända dig till Allmänna reklamationsnämnden.

» Ingår städning i ditt åtagande så städa ordentligt. De flesta klagomål gäller städning. Var det dåligt städat när du kom är det ingen anledning för dig att slarva med städningen men väl en anledning att anmärka hos uthyraren.

» Saker kan gå sönder. Anmäl genast till hyresvärden om så sker eller om något inte fungerade när du kom.

» Bo aldrig flera i stugan/lägenheten än vad som är avtalat. Respektera rökförbud och förbud mot husdjur.